Yksi MunVerkon pääperiaatteista on se, että palveluiden tulee olla nopeita ja vakaita. Tästä huolimatta käyttäjät joskus moittivat palveluita hitaaksi tai jopa kertovat, että eivät pääse palveluihin ollenkaan käsiksi.

Tässä artikkelissa yritän kertoa mahdollisimman ymmärrettävästi vähän taustoja MunVerkon palveluiden toiminnasta ja siitä miten palveluita pyritään pitämään nopeina. Käsittelen myös asioita jotka voivat vaikuttaa yksittäisen foorumin hitauteen. Klikkaa ”Jatka lukemista” lukeaksesi koko artikkelin.

WWW-sivun nopeus

Mitkä tekijät vaikuttavat WWW-sivun nopeuteen? Asia on aikalailla monitahoinen. Yksittäisen www-sivun nopeus koostuu seuraavista tekijöistä:

  • Palvelin tai palvelimet jolla sivusto on toiminnassa
  • Palvelimen käytössä oleva kaista
  • Yhtäaikaisten käyttäjien määrä
  • Palvelua käyttävän henkilön Internet-yhteys

Palvelin eli tietokone jolla sivustoa pidetään on yhteydessä yhtäaikaisten käyttäjien määrään. Mitä suurempi sivusto, sitä suuremman tehon sivuston nopea toiminta vaatii. Tämän vuoksi joskus iltaisin ruuhka-aikaan mikä tahansa palvelu voi tuntua hitaalta, koska samaa palvelinta kuormittaa suuri määrä käyttäjiä. Aamuisin tai öisin palvelu voi tuntua myöskin harvineisen nopealta, koska käyttäjiä ei välttämättä ole juuri lainkaan. Käytettävän palvelintietokoneen tulee olla riittävän tehokas, jotta sivusto ei hidastele tehojen puutteen vuoksi.

MunVerkon tapauksessa palvelimet on mitoitettu siten, että ne eivät tavallisena ruuhka-aikanakaan toimi täydellä teholla, joten sivujen pitäisi toimia tältä osin normaalisti.

Palvelimen käytössä oleva kaista merkitsee sitä, että kuinka paljon tietoa palvelin voi siirtää esimerkiksi www-sivuston käyttäjille. Tähänkin liittyy palvelimen yhtäaikainen käyttäjämäärä, sillä mitä suurempi määrä samaa palvelimen kaistaa kuluttaa, sitä hitaampaa yksittäinen käyttäjä voi palvelua käyttää. Käytettävissä oleva kaista jaetaan siis jokaisen käyttäjän kesken.

MunVerkon tapauksessa ei ole vielä tullut tilannetta, jossa palveluiden käytettävissä oleva kaista olisi loppunut kesken. Käyttäjät siis saavat www-sivunsa yleensä niin nopeasti kuin käyttäjän kotiliittymä pystyy sen toimittamaan.

Käyttäjän internet-yhteyden nopeus määrittääkin sen, että kuinka nopeasti tietoa voidaan palvelimelta ladata. Internet-yhteydet toimivat harvoin liittymätoimittajien kertomalla maksiminopeudella, joten oikean nopeuden saa selville esimerkiksi testaamalla sen jollain tarkoitukseen soveltuvalla palvelulla (esimerkiksi: Speedtest). Mikäli nopeus vaikuttaa pieneltä ja muutkin www-sivut hidastelevat, on palveluiden hidastelun syynä todennäköisesti hidas internet-yhteys. Www-sivujen suhteelliseen nopeaan selaamiseen pitäisi kuitenkin riittää muutaman megabitin yhteysnopeus.

Nykyisin internet-yhteytenä voi olla esimerkiksi puhelinoperaattorin tarjoama 3G-yhteys, eli niin sanottu mokkula tai nettitikku. Tässä tapauksessa internet-yhteys on toteutettu perinteisten kaapeleiden sijaan langattomasti matkapuhelinverkossa. 3G-yhteyksien ero lankaverkon yhteyksiin on se, että niissä on yleisesti suuremmat viiveet. Viive kertoo sen, että kauanko kuluu kunnes klikkaus selaimessasi välittyy www-sivua ylläpitävälle palvelimelle. Usein 3G-liittymien viiveet voivat olla moninkertaisia normaaliin ”lankaverkon” internet-yhteyteen verrattuna. Tästä johtuen internet-yhteys tai käytettävät palvelut voivat tuntua hitaalta. Viivettä voi testata esimerkiksi Pingtest-palvelussa. 3G-yhteydet voivat myös katkeilla, mikäli kuuluvuus ei ole riittävän vahva.

Www-palveluiden tarjoajat voivat vaikuttaa näistä neljästä tekijästä kolmeen. Palvelimet tulevat olla riittävän tehokkaat. Palvelimen kaista tulee olla riittävä käyttäjämäärälle sekä kummankin tekijän tulee kestää ruuhka-ajan kuormitus. Www-palveluiden ylläpitäjät eivät kuitenkaan voi vaikuttaa siihen, että kuinka nopea internet-yhteys käyttäjällä on tai kuinka nopeasti kyseinen liittymä toimii. Mikäli jokin tietty palvelu tuntuu hitaalta, kannattaa tarkistaa, että tuntuvatko muutkin palvelut hitaalta. Hitaus voi johtua internet-yhteydestäsi. Toki on myös mahdollista, että esimerkiksi MunVerkon palvelimet ovat poikkeuksellisen suuren kuorman alla, jolloin palvelut hidastuvat.

Yksittäinen sivu ja sen nopeus

Mikä sitten vaikuttaa esimerkiksi MunVerkossa yksittäisen foorumin tai yksittäisen sivun nopeuteen?

Vaikka MunVerkon ylläpito tekisi kaikkensa palveluiden nopean toiminnan takaamiseksi, on mahdollista tehdä vaikkapa MunFoorumin foorumista hitaasti toimiva. Yksi keino tähän on se, että esimerkiksi kuvia linkitetään ulkopuolisesta palvelusta. Yleiset kuvien latauspalvelut sijaitsevat Atlantin toisella puolella. Tämä aiheuttaa sen, että pitkä matka hidastaa kyseiseltä palvelimelta tulevan materiaalin latautumisnopeutta.

Olen esimerkiksi tutkinut tapausta, jossa foorumin kerrottiin hidastelevan, mutta en nähnyt MunVerkon palvelimella mitään erikoista. Lopulta syyksi paljastui ImageShack-palvelussa pidetty foorumin logokuva, joka latautui uudelleen jokaisella sivulatauksella. Tämä ei sinänsä ole ongelma, mutta kyseisen palvelun kuvapalvelimet toimivat ainakin suomeen välillä tuskastuttavan hitaalla nopeudella. Tämä puolestaan aiheutti sen, että internet-selaimen odottaessa yksittäistä kuvaa koko sivusto näytti hitaalta.

Älä siis lataa foorumillasi käytettäviä kuvia tai muuta materiaalia hitaaseen palveluun, sillä se voi hidastaa koko foorumisi toimintaa.

Päätteeksi

Toivottavasti onnistuin tässä hieman avaamaan teknisempää puolta palvelun toiminnasta. Kommentoi tätä artikkelia ja kerro mielipiteesi?

Mikäli tarvitse tukea foorumisi kanssa, käytä MunVerkon tukifoorumia.


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.